Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bosch ebike akkumulátor kapacitás tesztelő

A teszter

2017 második felében a Bosch végre elérhetővé tette a minősített szakszervizek számára az akkumulátor kapacitás tesztelő megvásárlását. Ez kívülállóként elsőre nem tűnik túl izgalmasnak, minket mégis felvillanyozott a hír. De nézzük, hogy miért is.

Az elektromos kerékpárok piaca rohamosan nő, mind külföldön, mind -bár kisebb mértékben- belföldön már évek óta. Ennek megfelelően ma már ott tartunk, hogy nem csak az új ebike-ok piaca terebélyesedik évről-évre, de a használt kerékpároké is. Utóbbi azonban eléggé lutri tud lenni, még akkor is, ha kerüljük a feltűnően olcsó modelleket (ne legyenek kétségeink ezek jellemzően nem tiszta forrásból származnak vagy “mókolt” elektronikával bírnak a legtöbb esetben). A legnagyobb kérdőjel ugyanis egy használt elektromos kerékpár vásárlásakor az, hogy mennyit bír még az akksi?
 
Első blikkre jónak tűnik ez a használt ebike, de mi van az akkuval? Utóbbi könnyen jelentősen megdrágíthat egy elsőre "kihagyhatatlan" ajánlatot....
 
A használt akkumlátor rizikója
 
Egy használt ebike vásárlása esetén egész idáig az eladó emlékeire (ilyenkor csak remélhetjük, hogy őszinte) hagyatkozhattunk, illetve az akku gyártási idejéből próbáltuk megsaccolni, hogy mennyi ideig számíthatunk még az akkumulátorra. A Li-ion akkuk kapacitását több dolog is befolyásolja:
- a teljes töltési ciklusok száma
- az akkumulátor “öregsége”, azaz, hogy mikor gyártották (még ha nem is használjuk, akkor is veszít valamennyit az akksi a maximális kapacitásából)
- milyen körülmények között tárolták (töltötték-e a téli hónapok alatt vagy magára hagyva veszélyesen alacsony szintre eshetett a töltés)
 
A Bosch ebike akkumulátor kapacitás tesztelő közreműködésével azonban képet kaphatunk arról, hogy milyen állapotú az akkumulátora a kinézett/értékesítendő elektromos kerékpárnak. A teszt lefuttatása után kapunk egy ilyen eredménylapot:
A teszt lefuttatása utáni "jutalmunk", a VÁLASZ a kérdésre.
Erről egyértelműen leolvasható, hogy az eredeti Wh kapacitás helyett jelenleg mennyit tud az akkumulátor. Az pedig nagyon nem mindegy, hogy egy használtan 800.000-ért hirdetett eredetileg 500Wh-s ebike akkuja már csak 320 Wh-t tud vagy még valóban “szinte új” és 480 Wh áll rendelkezésünkre. Ez bizony kemény, tízezer forintokban mérhető, a diagnosztika nélkül láthatatlan különbség
 
Kiknek ajánljuk kiemelten a tesztet?
 
 

 
Egy ilyen teszt mindkét félnek jó, az eladónak, illetve a vevőnek is. Ha Ön eladná használt elektromos kerékpárját, forduljon hozzánk bizalommal,  elvégezzük Önnek a Bosch motoros ebike-ja  diagnosztikáját. Ebben benne lesz, az akkumulátor jelenlegi kapacitása mellett a kerékpár használatának módja (hőmérsékletek, rásegítési szintek) és az esetleges hibakódok, amik talán meg sem jelennek a kijelzőn elsőre. Emellett a legfrissebb Bosch szoftvert feláron tesszük fel kerékpárjára. Pozitív eredmények esetén egy ilyen diagnosztikai kimutatás mindenképp bizalmat kelthet a leendő vevőben.
  Ha pedig a másik oldalon áll, használt ebike vásárlása előtt és már kinézett egy konkrét gépet, de még ott motoszkál Önben a bizonytalanság, hogy “mi van ha az akku már fél lábbal a sírban van?”, hozza el a kerékpárt, vagy csak az akkumulátorát és megmondjuk, hogy pontosan milyen egészségnek örvend az akksi.
Természetesen nem csak a használt pedelec vásárlóinak/eladónak ajánljuk ezt a tesztet (bár úgy gondoljuk, hogy ezen csoportoknál van a legnagyobb jelentősége ennek a szolgáltatásnak), hanem azoknak is, akik pusztán kíváncsiak, hogy mennyit változott az akkujuk az közösen töltött idő alatt.
Bevetésen a teszter
Maga a teszt a következőképpen zajlik: először teljesen fel kell töltenünk az akkumulátort (még akkor is, ha Ön ezt otthon már megtette, hisz a hozzánk vezető úton már merült valamennyit az akksi), majd rádugnunk a diagnosztikai szoftvert futtató számítógépre kötött kapacitás teszterre és indulhat a mulatság!
Készüljünk fel, ez nem lesz egy gyors menet: a mérés alatt ugyanis a teszter teljesen lemeríti az akkumulátort, ami bizony időt vesz igénybe, nekünk egy 400 Wh-s akku tesztje 2 óra 20 percet vett igénybe (csak a lemerítés). Éppen ezért mindenképp ajánlott nem megvárni a tesztet, hanem a nap folyamán később/másnap visszajönni az ebike-ért/akkuért.
  A teszt elvégezhető vázra, illetve csomagtartó beszerelt akkumulátorokkal is, illetve a korábbi generációs Bosch akkukat is le tudjuk tesztelni!
Azoknak pedig, akik igénybe veszik kapacitás tesztelő szolgáltatásunk, majd úgy döntenek, hogy nálunk vásárolják meg új Bosch akkumulátorukat van egy ajánlatunk: az új akkumulátor árába beszámítjuk a kapacitás teszt költségét!
Ha szeretné “megmérettetni” Bosch akkumulátorát, látogasson el Pestimrei szakszervizünkbe vagy foglaljon időpontot a tesztre a 06-20316-2200-as telefonszámon.
 
Nincs megjeleníthető termék.